Planning, planning, planning

Stel: Je wilt graag iets doen aan je niet al te gezonde eetpatroon. De plannen om dit te gaan veranderen, zijn snel genoeg gemaakt. Sterker nog, de eerste dag gaat het prima. De tweede dag lukt ook nog wel maar dan…….. Help, wat moet ik nu weer eten. Shit, er ligt niks gezonds meer in mijn koelkast. Blehhhh, ik ben moe en heb echt geen zin om in de keuken te gaan staan.
Herkenbaar?????
Natuurlijk! Ben eerlijk, we zijn ook maar gewoon mensen.
De GOUDEN TIP is: planning!

IMG_2496

Het volgende klinkt misschien allemaal een beetje suf maar probeer het gewoon eens en je zal zien, het werkt!
Kies een dag waarop je voor 5 tot 7 dagen boodschappen gaat doen. Maak de dag voordat je boodschappen gaat doen “een meer dagen menu”. Noteer ook wat je van te voren kan maken en wanneer je dat dan gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan tussendoortjes, dressings of een voorraadje gekookte eitjes.
Als je menu planning klaar is, is het heel makkelijk om alle benodigde ingrediënten over te nemen op je boodschappenbriefje.

IMG_2497

Ga met dit briefje naar de markt/winkel en haal alles wat er op staat en laat de rest gewoon liggen. Zo bespaar je geld en je komt niet in de verleiding om te zondigen.

IMG_2495

Hang het geplande menu ergens in je keuken op of leg het voor het grijpen.  Je hoeft al die dagen alleen maar even te kijken op je planning en verder niet na te denken wat je nu weer eens “moet” eten. Nog een voordeel: Het geeft ook echt rust in je hoofd.

Ik ga 1 keer in de 2 weken op zaterdag naar de bio-markt. Ik maak dus op vrijdag een menu voor ongeveer 2 weken. Ik haal zoveel mogelijk boodschappen op die zaterdag maar voor kort-houdbare verse producten ga ik op de tussenliggende zaterdagen gewoon naar de supermarkt.
Ik wil met mijn planning nog wel eens schuiven omdat dat bijvoorbeeld beter uitkomt of omdat ik meer trek heb in iets anders (wat dus een andere dag gepland staat). Ook las ik wel eens een restjes maaltijd in. Want voedsel weggooien is natuurlijk geen optie.
En als ik geen inspiratie heb om een planning te maken, gebruik ik gewoon die van een paar maanden geleden. Lekker makkelijk!

Ik ben benieuwd of jullie ook plannen en hoe jullie dat dan doen. En ik wil ook graag weten of er lezers zijn die het uit gaan proberen.
Laat maar weten als je ergens tegenaan loopt, ik help je graag!


2 gedachten over “

Planning, planning, planning

 1. Hoi Karin,
  Handig zo’n planning, ik probeer er ook altijd een te gebruiken, maar waar ik tegen aan loop, is….heb ik het een en ander gepland, kan ik die groenten (dat is meestal de struikelblok) nergens krijgen of het ziet er niet, snap je. Ook al gooi je dan een paar dagen om, wat ook niet altijd mogelijk is ivm andere bezigheden, dan kom ik er niet uit. Zo vervelend.
  Groetjes, Mirian

  1. Hallo Mirian,
   Ik snap je probleem. Heel soms overkomt mij dat ook maar ik weet over het algemeen vrij goed waar ik wat kan kopen en vooral ook wanneer. Ik heb altijd een lijstje met seizoensgroente en -fruit in mijn hoofd maar dat zal wel komen omdat ik een tuindersdochter ben.
   Ik denk ook vaak “andersom”. Ik zie dan groente liggen en denk: “He, wat kan ik daar eens mee doen.” Thuis denk ik daar eens rustig over na en dan koop ik die groente de volgende keer.
   Maar natuurlijk moet je soms ook je plannen wijzigen omdat het echt niet lukt om een bepaald ingrediënt op de kop te tikken. Ik bedenk dan ter plekke waar ik het voor kan vervangen. Kan ik echt niets bedenken dan verzin ik een ander gerecht. Dat is meestal niet zo moeilijk omdat je in de winkel of op de markt genoeg hebt liggen waar je inspiratie van krijgt.
   Groetjes en een fijn weekend,
   Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *