Sausjes

Nu we midden in het BBQ seizoen zitten, eten we ook wat vaker sausjes.
Heerlijk natuurlijk maar de sauzen uit de winkel zitten vol met suiker, e-nummers en andere meuk. En dat wil ik liever niet op mijn bord. 
Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf mayonaise te maken en deze is weer heel snel om te toveren tot een saus met een andere smaak. Denk aan : knoflooksaus, kerriesaus of kruidensaus.

IMG_2537

Voor de supersnelle mayonaise heb je nodig:
– 1 heel ei
– 1,5 eetlepel citroensap
– 0,5 theelepel mosterd
– Peper en zout naar smaak
– 155 ml milde olijfolie
– staafmixer
– pot (met deksel) waar de staafmixer in past
Doe alle ingrediënten in de pot.
Meng alles met de staafmixer tot een gladde mayonaise.
Het is klaar in een paar tellen.
Houd je van zoete mayo: voeg dan een beetje honing toe voordat je de staafmixer zijn werk laat doen.
Deze mayo is beperkt houdbaar!!!

IMG_2538

Voor een heerlijke knoflooksaus meng je 1 deel mayonaise en 1 deel geiten crème fraîche. Voeg naar smaak fijn gesneden knoflook toe en klein beetje gesnipperde bieslook. Maak deze saus een paar uur voordat je het serveert zodat de smaken goed in kunnen trekken.

IMG_2539

Tomaten ketchup is natuurlijk ook zo een klassieker. Ook dit is makkelijk zelf te maken. 

IMG_2425

Hiervoor heb je nodig:
– 280 gram tomatenpuree
– 55 gram palmsuiker
– 100 ml water
– 2 eetlepels rode wijn azijn
– 2 eetlepels citroensap
– 0,5 theelepel kaneel
– 0,5 theelepel uienpoeder
– snuf kruidnagel
– 0,5 theelepel zout
Meng deze ingrediënten met de staafmixer tot een gladde saus.
Deze ketchup is maximaal 4 weken houdbaar in de koelkast.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *