Bottenbouillon

 

Brrr, wat is het koud buiten. Dit weer vraagt om “Feel Good Food”.
En dan denk ik al gauw aan verwarmende soepjes. En wat is er nu lekkerder dan soep maken van home-made bouillon.
Oké, het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat!
Gelukkig hebben wij een hele lieve biologische slager die mij zo nu en dan gratis voorziet van een zak botten. Deze vries ik meestal in voor een later moment zoals vandaag.

img_3097

De botten zet ik onder water in een grote pan, doe er wat groente in grove stukken bij en voeg nog wat kruiden en zout toe. Oh ja, en vergeet niet een beetje natuur (appel)azijn toe te voegen om de mineralen beter aan de botten te onttrekken want juist de mineralen (zoals calcium, magnesium en fosfor) maken deze bouillon zo gezond.
Als de pan dan op een suddervuurtje staat is het een kwestie van geduld hebben. Minstens 12 uur heeft het nodig om een lekkere en gezonde bouillon te worden. Zeef de bouillon en doe het in goed schoongemaakte potjes of een ijsblokjesbakje. Dit is handig voor als je een klein beetje bouillon nodig hebt voor bijvoorbeeld in een saus. Vries de potjes in of weck ze. In de koelkast is de bouillon zeer beperkt houdbaar.
Ik ga vandaag eens goed nadenken welk soepje ik hiervan ga maken!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *