Kokosolie

Kokosolie, we kunnen er tegenwoordig bijna niet meer omheen. En dat is maar goed ook. Het is zeer veelzijdig en heel gezond.

img_3124

Ondanks het feit dat kokosolie voor 90% uit verzadigd vet bestaat, is het niet schadelijk voor ons. Kokosolie is namelijk vloeibaar als het op lichaamstemperatuur komt. Hierdoor blijft het niet achter in ons lichaam (en aderen) en veroorzaakt het geen schade. Verder bestaat kokosolie voor een groot deel uit caprylzuur en laurinezuur wat een schimmelbestrijdende en anti-virale werking heeft. Deze 2 “zuurtjes” zorgen er ook nog eens voor dat kokosolie licht verteerbaar is en geen belasting is voor het lymfestelsel.

De 2 meest gangbare vormen van kokosolie zijn de ontgeurde en de extra vierge. Deze laatste smaakt licht naar kokos. De extra vierge kokosolie is wel iets duurder maar daar zitten wel meer goede bestanddelen in. Deze verdwijnen tijdens het ontgeuren van de olie voor een deel. Bepaal dus goed of je in je gerecht wel of geen kokossmaak kunt gebruiken. Is dit geen probleem of juist extra lekker, gebruik dan de extra vierge en anders de ontgeurde variant. 

Kokosolie kan je zonder problemen verhitten dus wil je eens een frietje eten of iets anders frituren, doe dit dan in kokosolie. Door de sterke verhitting van je voedsel gaan wel veel voedingsstoffen verloren maar er ontstaan door het gebruik van kokosolie tenminste geen schadelijke stoffen (transvetten). 

Kokosolie kan je ook heel goed gebruiken in baksels zoals koekjes en taartjes. En verder natuurlijk om te braden en wokken maar ook voor op je brood/cracker. Doe ook eens een klein klontje in je smoothie of havermout. Je hoeft echt niet bang te zijn voor de calorieën want kokosolie stimuleert de aanmaak van schildklierhormonen en dat verhoogt je vetverbranding juist weer. Kokosolie zorgt ook nog eens voor een evenwichtig cholesterol. 

Maar wist je dat kokosolie niet alleen gezond is voor de inwendige mens?
Ook de uitwendige mens vaart wel bij het gebruik van kokosolie. Gebruik het bijvoorbeeld als crème. Het beschermt tegen droogte, het vermindert littekens en het verzacht eczeem. Zelf smeer ik het vaak op mijn lippen als deze droog aanvoelen door bijvoorbeeld koude wind en ik maak er ook deo van. En wat dacht je van een haarmasker. Je haar wordt er echt heel zacht en glanzend van.
Als je kokosolie als verzorgingsproduct gebruikt dan raad ik je wel aan om hier de extra vierge variant voor te gebruiken omdat hier de meeste nuttige bestanddelen in zitten. 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *