Natuurlijke verzorgingsproducten

Dat natuurlijke voeding zonder toevoegingen goed voor ons is, is voor de meeste van ons niet meer echt een verrassing. 
Maar weten jullie dat we ook heel veel nare stofjes “binnen krijgen” door onze verzorgingsproducten?
Ongeveer 60 % van wat we smeren wordt door onze huid opgenomen. Je begrijpt dat het dus heel belangrijk is dat er geen schadelijke stoffen in onze verzorgingsproducten zitten. 

fullsizeoutput_b1a

Maar wat zijn nu precies schadelijke stoffen? Dat is best lastig want niet elke synthetische stof is ook daadwerkelijk schadelijk. 
Ik zelf let er altijd op dat er in mijn verzorgingsproducten zeker geen SLS, Parfum, Aluminium, Parabenen, BHA(E320), BHT(E321), Triclosan, Petroleum, Siloxanen en Phthlaten zit. Deze stoffen zijn onder andere kankerverwekkend, hormoonverstorend en kunnen voor irritaties en allergieën zorgen. Reden genoeg dus om deze stoffen niet op je huid te smeren. 

Een ander stofje wat je het beste maar kunt vermijden is Fluoride. Ik hoor je denken: “Ja maar, mijn tandarts zegt dat het tandbederf en dus gaatjes voorkomt!” Dat werd een tijdlang zeker gedacht maar intussen is er veel onderzoek dat aantoont dat er weinig relatie is tussen het gebruik van tandpasta met fluoride en minder gaatjes in de tanden. Helaas is er wel aangetoond dat er een relatie bestaat tussen fluoride en allerlei gezondheidsklachten. 
Fluoride zit ook minimaal in onze voeding. Deze hoeveelheden kunnen echter geen kwaad. Het wordt pas ernstig als we fluoride gaan toevoegen aan bijvoorbeeld tandpasta en mondwater. Deze vorm van fluoride is een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie. Dit chemische stofje zit ook in gifstoffen als rattengif en zenuwgas…..
Sinds 2014 is fluoride dan ook bestempeld als een neurotoxine. Dat wil zeggen dat het onze hersenen en zenuwstelsel kan beschadigen. Sorry hoor, maar ik kan even geen goede reden bedenken waarom ik mijn tanden moet beschermen (als dat al echt zo is?) met een stofje dat mijn hersenen en zenuwen aantast. 

fullsizeoutput_b1b

De moraal van het verhaal dat je zojuist gelezen hebt, is dus: Kijk eens kritisch naar je verzorgingsproducten. Het beste zou zijn dat we alleen die producten gebruiken die we ook zonder problemen in onze mond zouden kunnen stoppen. Zo kan je zelf tandpasta en deodorant maken, beiden op basis van kokosolie. Maar ik snap dat dat misschien weer te ver gaat voor velen van ons. Lees in ieder geval de ingrediëntenlijst van een verzorgingsproduct aandachtig voordat je het koopt. Er staat op het internet heel veel informatie over dit onderwerp dus bereid je goed voor voordat je naar de winkel gaat. Ik gebruik meestal home-made verzorgingsproducten of die van Weleda. Helemaal voorkomen dat ik schadelijke stoffen “binnen krijg” kan natuurlijk niet (ik was mijn handen bijvoorbeeld ook wel eens ergens anders dan thuis) maar ik hoop op deze manier de schade zo veel mogelijk te beperken!


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *