Verse kruiden

Kruiden worden gebruikt om de geur en de smaak van gerechten te verbeteren. Tenminste daar gebruiken de meeste van ons kruiden voor. Maar weet je dat kruiden ook een belangrijke rol in onze gezondheid kunnen spelen?

IMG_3913

De geneeskrachtige werking van kruiden helpt de gezondheid te behouden en te bevorderen. Zo hebben kruiden invloed op de werking van onze organen en ondersteunen daarmee de lichaamsfuncties. Het is zelfs zo (heb ik me laten vertellen, ik was er zelf niet bij!) dat kruiden oorspronkelijk gebruikt werden als geneesmiddel en pas later voor het op smaak brengen van ons eten.

Het is belangrijk om verse kruiden zo snel mogelijk te gebruiken om de geur en smaak het best tot hun recht te laten komen. Gedroogde kruiden verliezen voor een deel van hun werking en de kans op schimmelvorming is aanwezig als de kruiden niet goed gedroogd zijn of bewaard worden.

IMG_3911

Verse kruiden (zoals munt, oregano, basilicum en rozemarijn) bevatten fytonutriënten die de groei van tumoren vertragen. Ook bevatten ze antioxidanten en gaan ze infecties tegen.
Enkele gezondheidsvoordelen van verse kruiden:
Bieslook – werkt ontstekingsremmend en ontsmettend
Citroenmelisse – verzacht keelpijn, werkt kalmerend en slaapverwekkend
Dille – werkt kalmerend en afwerend tegen schimmels
Kervel – werkt bloedzuiverend
Koriander – werkt ontstekingsremmend
Munt – werkt verzachtend voor de maag en is ontstekingsremmend
Oregano – remt ontstekingen en heeft een sterke antioxidantfunctie
Peterselie – is een antioxidant en is vochtafdrijvend
Rozemarijn – remt ontstekingen en zenuwpijnen, werkt ontsmettend, vochtafdrijvend en energiegevend
Tijm – wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering

IMG_3910

Ik zou dus zeggen: koop (en gebruik) regelmatig verse kruiden! Het liefst nog ongesneden, bijvoorbeeld in een potje. Helaas valt het niet mee om de plantjes in deze potjes lang goed te houden…. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar zelf kruiden zaaien/kweken in de tuin of in potten op je terras of balkon.