Cholesterol

Cholesterol…….als er op een feestje, verjaardag of ander gezellig samenzijn gepraat wordt over onze gezondheid, komen we al snel op het cholesterol. Ik heb werkelijk het idee dat cholesterolverlagers tegenwoordig worden uitgedeeld alsof het snoepjes zijn. Mijn god: wie slikt ze niet?
De vraag is: is dat eigenlijk wel nodig?
Het antwoord is in de meeste gevallen NEE!

Om te weten wat ik bedoel, zal ik eerst in het kort uitleggen wat cholesterol nu precies is.
Cholesterol is aanwezig in ons bloed en vormt de basis voor onze celwanden, gal, hormonen en vitamine D. Cholesterol is bijvoorbeeld heel belangrijk voor ons geheugen.
Cholesterol wordt door ons lichaam (voornamelijk door de lever) aangemaakt. Maar een klein deel (ongeveer 2 %) komt uit voeding.

Zoals we bijna allemaal wel weten praten we meestal over twee cholesterolwaarden: HDL en LDL.
HDL is een eiwit dat de vetten van de darmen naar de lever transporteert en LDL vervoert de in de lever aangemaakte cholesterol naar alle lichaamscellen. Er is dus geen goed of fout cholesterol want we hebben het beiden nodig!

IMG_2121

Als onze aderen beschadigd zijn door ontstekingen dan maakt ons lichaam extra cholesterol aan omdat dit helpt bij de reparatie van de aderen. Dus ja, hart- en vaatziekten hebben een link met een verhoogd cholesterol maar het cholesterol is niet de veroorzaker maar de heler! Willen we er voor zorgen dat ons cholesterol naar beneden gaat dan moeten we er dus voor zorgen dat onze aderen in een betere conditie zijn.

Ook hier is de boodschap weer: Eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water en zorg voor voldoende beweging en ontspanning.

Voeding waar je lichaam (en aderen) heel blij van wordt en derhalve je cholesterol zal verlagen, is onder andere:
– groente
– noten, zaden en pitten 
– vette vis
– olijfolie (niet verwarmen)
– eieren
– haver