Waarom natuurvoeding

Ooit….heel lang geleden………aten we alleen maar producten uit de natuur. In die tijd moesten we verzamelen en jagen om aan ons eten te komen. We aten toen vooral planten, bessen, zaden, noten, vis, knollen en eieren.

IMG_4573

Ongeveer 10.000 jaar geleden ontstond de landbouw. Door het telen van aardappelen, mais, rijst, tarwe en andere granen zijn we overgestapt op het eten van meer en meer koolhydraten.

De industriële revolutie die ongeveer 200 jaar geleden zijn intrede deed, zorgde ervoor dat onze voeding steeds meer geraffineerd werd. We zijn vanaf dit moment steeds meer onnatuurlijk voedsel gaan eten. Voedsel wordt steeds vaker fijngemalen, geraffineerd en bewerkt (waardoor gezonde stoffen verdwijnen) en er worden steeds vaker stofjes toegevoegd om  bijvoorbeeld de smaak, het uiterlijk en de houdbaarheid gunstig te beïnvloeden.

Helaas werken al deze veranderingen niet positief op onze gezondheid. Het veranderende voedingspatroon van de mens is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige toename van chronische ziekten en andere gezondheidsklachten.

IMG_1192

Maar ik hoor velen van jullie al denken: we leven toch langer dus ik zie het probleem helemaal niet?
We worden inderdaad steeds ouder maar dat komt in veel gevallen door de medische zorg.
De gemiddelde leeftijd mag dan wel omhoog gaan maar de gemiddelde leeftijd waarop we chronische ziekten krijgen, wordt helaas wel steeds lager. Met andere woorden: we worden steeds ouder maar het aantal gezonde jaren loopt terug.

Willen we dus een betere gezondheid (en wie wil dat nu niet!) dan zullen we toch echt weer terug moeten naar gezonde en natuurlijke voeding die ons lichaam iets te bieden heeft.
Natuurlijk zijn beweging, nachtrust en ontspanning eveneens van groot belang voor een gezond en energiek leven.