Waarom biologische voeding?

Als natuurvoedingsdeskundige ben ik vanzelfsprekend een groot voorstander van biologisch voeding. Het liefst zou ik 100% biologisch eten maar in de praktijk is dat voor mij niet haalbaar. Het aanbod hier in mijn woonomgeving is niet zo heel groot en om nu voor elk wissewasje in de auto te springen naar een biologische supermarkt, gaat me echt te ver. Ik doe wel zo veel mogelijk boodschappen in Eindhoven bij de EkoPlaza en op de biologisch markt. Hier ga ik ongeveer 1 keer per 2 weken naar toe maar tussendoor moet ik natuurlijk mijn voorraad wel eens aanvullen. Deze boodschappen doe ik in de reguliere supermarkt en kies daar ook zo veel mogelijk voor biologische producten. Maar soms is dat er gewoon niet of als je buiten de deur eet, heb je het natuurlijk ook niet altijd voor het zeggen. Helaas maar daar ga ik dan maar niet al te spastisch mee om. 

IMG_1283

Let trouwens op:  het stempel biologisch wil absoluut niet zeggen dat een product ook gezond is. Het kan nog steeds mega veel suiker, zout of andere voedingsstoffen bevatten die echt niet goed voor je zijn. Lees dus ook van biologische producten de etiketten goed!

Maar waarom eet ik nu het liefst uitsluitend biologisch?

Als een product biologische geteeld of gekweekt is dan is er geen gebruik gemaakt van onder andere bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen, antibiotica enz. Dat betekent dus dat deze stoffen vervolgens ook niet in ons lichaam terecht komen. Helemaal tegengaan kunnen we het ook weer niet want wat er door de lucht dwarrelt, kunnen we helaas niet altijd omzeilen…

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze hun niet biologische groente en fruit heel goed wassen en/of schillen maar dan kan je nog niet voorkomen dat je niets van bovengenoemde schadelijke stoffen binnen krijgt. Bestrijdingsmiddelen kunnen in sommige gevallen door de schil heen het gewas binnendringen en met wassen alleen verwijder je echt niet alle troep die in de reguliere landbouw gebruikt wordt.

Het schillen van fruit (en groente) is trouwens ook zonde want je gooit dan een deel van de kostbare vrucht weg terwijl er juist net onder de schil  hele belangrijke voedingsstoffen zitten.

IMG_1101

Doordat er bij het telen en kweken van biologische producten geen kunstmest wordt gebruikt, groeien de gewassen een stuk langzamer en ontwikkelen deze ook veel meer voedingsstoffen. Gezond voor ons maar in veel gevallen ook smaakvoller. Denk maar aan bijvoorbeeld de tomaten en komkommers die in de reguliere supermarkten liggen. Deze zijn vaak waterig en smaken nergens naar terwijl de biologisch variant een volle smaak heeft.

Een andere heel belangrijke reden voor mij om biologisch te eten is dat door het niet gebruiken van pesticiden de gewassen zelf antistoffen moeten aanmaken om te overleven als ze worden aangevallen door vijanden. En juist deze antistoffen zijn bijzonder goed voor ons. 

Als laatste wil ik ook nog benoemen dat het milieu aspect voor mij meetelt. Door het niet gebruiken van allerlei schadelijke middelen verontreinigen we onze omgeving (bodem, lucht en water) een stuk minder wat dan vervolgens onze gezondheid ook weer ten goede komt. En over het algemeen is de biologische veeteelt ook een stuk beter voor het dierenwelzijn hoewel daar nog wel veel in te verbeteren valt mijns inziens maar dat is een goed onderwerp voor een volgend blog.

IMG_1590

Natuurijk zijn biologische producten duurder dan de reguliere varianten. Toch zou ik zeker kijken tot hoever jij kan gaan. Maak verstandige keuzes. Is elke dag biologisch vlees te duur voor jou? Wissel dit dan af met een voedzame vegetarische maaltijd. Biologische bonen zijn goedkoper dan regulier vlees en een prima alternatief voor een vleesmaaltijd.
Waar een wil is, is een weg!