Review “Zot van de Noordzee”

fullsizeoutput_bc1

Als ik heel eerlijk ben, had ik nog nooit van Jan Kegels gehoord.
Maar al op bladzijde 9 van het boek “Zot van de Noordzee” las ik dat we iets heel belangrijks gemeen hebben: Onze liefde voor kibbeling! Je weet wel die heerlijke krokant gebakken stukjes witvis meestal geserveerd met een frisse tartaarsaus.
Als klein kind was Jan al geïntrigeerd door alles wat met de Noordzee te maken heeft en nu verkoopt hij zijn geliefde kibbeling en nog veel meer lekkers uit de Noordzee vanuit foodtrucks in heel België en Nederland. En nu is er dan ook een boek vol met recepten, leuke weetjes en inspirerende vissersverhalen.

fullsizeoutput_bc5

Het is heel leuk en interessant om de verhalen van de vissers te lezen. Hoe zwaar hun beroep is en hoe veel veranderingen er zich in de loop van de jaren hebben voorgedaan.

In het boek staat onder andere beschreven waarom vis zo goed voor je is en waarom je het dus regelmatig op het menu zou moeten zetten.
Ook lees je er hoe je verse vis kan herkennen en hoe je vis het beste kan bewaren.
Verder staat er van 26 vissoorten beschreven wat de kenmerken zijn, hoe ze leven en groeien en in welk seizoen je ze het beste kunt eten.

fullsizeoutput_bc0

De recepten staan gebundeld per seizoen.
Wat meteen opvalt als je het boek even doorbladerd, is dat de recepten erg “puur” zijn. Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige ingrediënten die je op elke hoek van de straat kunt kopen maar door de juiste combinaties zijn het prachtige recepten en loopt het water je in de mond als je naar de foto’s kijkt.

fullsizeoutput_bc4

Het is jammer dat ik in Oost Brabant woon en het niet eenvoudig is om hier aan goede verse vis te komen. Maar ik ga zeer binnenkort zeker een aantal recepten uit dit prachtige boek maken. En tot die tijd vermaak ik me met de prachtige verhalen van de vissers en verdiep ik me in informatie over de verschillende soorten Noordzeevis die in dit boek beschreven staan!

fullsizeoutput_bc2