Overig

Hummus

IMG_1998

Ingrediënten:
250 gram gekookte kikkererwten
2 teentjes knoflook
2 flinke eetlepels tahin
sap van 1 citroen
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie
water


Bereiding:
Meng alle ingrediënten in de blender tot een smeuïge massa.
Voeg zoveel water toe tot het de voor jou ideale dikte heeft.
Serveer de hummus in een schaaltje met wat extra olijfolie en paprikapoeder.
Snijd wat rauwkost (zoals paprika, komkommer, wortel en bloemkool) in hapklare stukjes en dippen maar.
Heerlijk!



Zevenbladpesto

IMG_3819

Ingrediënten:
– 25 gram zevenblad
– 25 gram rucola
– 15 gram pijnboompitten
– 2 teentjes knoflook
– 20 druppels citroensap
– 20 gram geraspte belegen geitenkaas
– 4 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding:
Was het zevenblad en de rucola en maak alles goed droog.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan op een matig vuur. Laat ze vooral niet te donker worden.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en hak het tot een mooie structuur. 
In een afgesloten potje kan je de pesto wel een week bewaren in de koelkast.
Deze pesto smaakt heerlijk op een zadencrackertje, in een dressing, als dip, door een roerbakgerecht…..
Tsja, waar is dit eigenlijk niet lekker bij?!


Guacamole

img_1163

Ingrediënten:
– 2 rijpe avocado’s
– 1/2 rode ui
– 2 tenen knoflook
– 1/2 tomaat
– 1/2 rode peper
– Citroen
– Snufje zout

Bereiding:
Snijd alle groente heel fijn en voeg naar smaak citroensap en zout toe. Prak alle ingrediënten door elkaar en klaar is Kees!
Smeer de guacamole bijvoorbeeld op een speltwafel of een speltmatze. Je kan deze ook in stukjes breken/snijden en dan dippen.
Geniet ervan!


Mayonaise

IMG_2537

Ingrediënten:
– 1 heel ei
– 1,5 eetlepel citroensap
– 0,5 theelepel mosterd
– peper en zout naar smaak
– 155 ml milde olijfolie
– staafmixer
– pot (met deksel) waar de staafmixer in past

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de pot.
Meng alles met de staafmixer tot een gladde mayonaise.
Het is klaar in een paar tellen.
Houd je van zoete mayo: voeg dan een beetje honing toe voordat je de staafmixer zijn werk laat doen.
Deze mayo is beperkt houdbaar!!!

 


Knoflooksaus

IMG_2539

Ingrediënten:
– 1 deel home-made mayonaise
– 1 deel geiten crème fraîche
– fijn gesneden knoflook naar smaak
– gesnipperde bieslook

Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. 
Maak deze saus een paar uur voordat je het serveert zodat de smaken goed in kunnen trekken.


Ketchup

IMG_2425

Ingrediënten:
– 280 gram tomatenpuree
– 55 gram palmsuiker
– 100 ml water
– 2 eetlepels rode wijn azijn
– 2 eetlepels citroensap
– 0,5 theelepel kaneel
– 0,5 theelepel uienpoeder
– snuf kruidnagel
– 0,5 theelepel zout

Bereiding:
Meng deze ingrediënten met de staafmixer tot een gladde saus.
Deze ketchup is maximaal 4 weken houdbaar in de koelkast.